Menu
⭸ ΕΙΣΑΓΩΓΗΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ποια τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η ένοχη σιωπή των κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση Απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής των μελών του.       Προφανώς η ενεργός συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς σαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στις βασικές επιδιώξεις κάθε χώρας, προκειμένου να προστατεύει τα συμφέροντά της και να […]

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση Απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής των μελών του.      

Προφανώς η ενεργός συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς σαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στις βασικές επιδιώξεις κάθε χώρας, προκειμένου να προστατεύει τα συμφέροντά της και να έχει την αναγκαία επιρροή στην λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Η χώρα μας συμμετέχει στο ΔΝΤ ως μέλος με πλήρη δικαιώματα από τo 1945. Ωστόσο στην πραγματικότητα η χώρα μας ποτέ δεν είχε ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις του ΔΝΤ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Επί της ουσίας έχουμε ρόλο απλού παρατηρητή, χωρίς φωνή και προτάσεις, χωρίς συμμαχίες, χωρίς ενεργή συμμετοχή στην χάραξη των πολιτικών του. 

Και ενώ η χώρα μας βρισκότανε κάτω από σκληρές μνημονιακές πολιτικές, τον Ιούλιο του 2016, κυκλοφόρησε μια έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, με τίτλο «THE IMF AND THE CRISES IN GREECE, IRELAND, AND PORTUGAL». Στην έκθεσή του το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, εντόπισε ευθύνες τόσο στις πρώην διοικήσεις του ΔΝΤ για τις πολιτικές επιλογές χρηματοδότησης της Ελλάδας, όσο και στους οικονομολόγους – τεχνοκράτες του Ταμείου για τις λάθος εκτιμήσεις τους σχετικά με την ύφεση και την ανεργία στην χώρα μας.

Με μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς του κ. Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με τον αντιμνημονιακό δεξιό κ. Πάνο Καμμένο, που από το 2015 έσκιζε μνημόνια, θα περιμέναμε σοβαρές αντιδράσεις με την δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης με τα λάθη του ΔΝΤ. Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο, πλήρη αφωνία! Αλλά και με την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019 η ίδια τακτική, απόλυτη σιωπή! Όσο για το ΠΑΣΟΚ λογικό να σιωπά, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου μας έφερε το ΔΝΤ το 2010 με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν», χωρίς καμιά προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το Ταμείο.     

Φωτογραφίζοντας τις επιλογές του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, το Γραφείο χαρακτήριζε ως λάθος την πολιτική απόφασή του να χρηματοδοτήσει το 2010 την Ελλάδα  με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε. 

Ειδικά μάλιστα λόγω του ότι η υπέρογκη χρηματοδότηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επειδή, όπως αναφέρει η έκθεση, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα”!

Η αναδιάρθρωση χρέους που έγινε με το “κούρεμα” των ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI) το 2012 έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το καθαρό όφελός της δεν ξεπέρασε τα 85 δισ. ευρώ, μέγεθος που κρίνεται ανεπαρκές.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε το ΔΝΤ ήταν ότι χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική μηχανή της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι οι συντεχνίες δημιουργούσαν εμπόδια στην εφαρμογή. Την ίδια ώρα το Ταμείο βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο μηχανισμός της τρόικα αποδείχθηκε πολλές φορές αναποτελεσματικός και προβληματικός στην διαχείριση των κρίσεων.

Προκαλεί εντύπωση ότι ενώ η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει σοβαρά λάθη εκ μέρους του, δεν μάθαμε ποτέ ποια ήταν τα λάθη της Ελληνικής πλευράς και της ΕΕ.

Ποτέ δεν έγινε μια ανεξάρτητη έρευνα για να μάθουμε την αλήθεια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και ενδεχομένως να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες.

Όμως υπάρχει μια διακομματική σιωπή ως προς τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα μνημόνια από τα κόμματα εξουσίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα που στελέχη τους είχαν σημαντικό ρόλο, όπως από την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.  

Ο λόγος που τα αναφέρουμε όλα τα παραπάνω, είναι ότι η χώρα μας βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς μια νέα κρίση χρέους.  

Τον Ιούνιο του 2024 η Eurostat ζήτησε δημοσιονομικές προσαρμογές συνολικού ύψους 29,5 με 30 δισ. ευρώ, θέτοντας θέμα για τα 17,5 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου για το σχέδιο “Ηρακλής” αλλά και για τα περίπου 12 με 12,5 δισ. ευρώ από τους αναβαλλόμενους τόκους του δανείου των 96 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον EFSF το 2011.

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του Ιουνίου 2024 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Χρέος Κεντρικής Διοίκησης ανέρχεται σε 407 δις ευρώ, ενώ το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε 355,9 δις ευρώ.  

Το χρέος το δεύτερο  μόλις έτος ένταξης της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο (το 2011) έφτασε στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 355,7 δις. ευρώ, δηλαδή μετά από 13 χρόνια με σκληρά μνημόνια και πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έχουμε ακριβώς το ίδιο χρέος με τότε!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως στην Κυβέρνηση πραγματικά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του Χρέους, εθελοτυφλούν παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, λαμβάνοντας μέτρα που δεν θα φέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.     

Εμείς δεν ξεχάσαμε τα δεινά που προκάλεσαν στην Ελληνικό Λαό τα μνημόνια, θα στηρίζαμε οποιαδήποτε ανεξάρτητη σχετική έρευνα με βασικό σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας, όσο και αν ενοχλούνται εγχώρια συμφέροντα που επιθυμούν την λήθη, αλλά και για να μάθουμε από τα λάθη μας.

Δεν ξεχνάμε τα κοινωνικά προβλήματα που επέφεραν τα μνημόνια, όπως την φτωχοποίηση στρωμάτων του πληθυσμού, μετανάστευση τουλάχιστον 500 χιλ. νέων παιδιών μας, αύξηση στις αυτοκτονίες και τα διαζύγια, δραστική μείωση των γεννήσεων.    

Στόχος μας η αποτροπή νέων μνημονίων, που δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει με τις λανθασμένες πολιτικές της. 

Του Ανδρέα Βορύλλα,

Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών – ΝΙΚΗ