Menu
⭸ ΕΙΣΑΓΩΓΗΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ένα νέο Σκάνδαλο γεννιέται με τη συγχώνευση Attica bank – Παγκρήτιας

Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πανηγυρίζουν για την επικείμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, παρουσιάζοντας το ως διάσωση δύο τραπεζών, αποφυγή “κουρέματος” στις καταθέσεις και οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία!  Σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, οι απορροφήσεις και συγχωνεύσεις γίνονταν μεταξύ μιας μεγάλης με μια μικρότερη τράπεζα. Με […]

Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πανηγυρίζουν για την επικείμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, παρουσιάζοντας το ως διάσωση δύο τραπεζών, αποφυγή “κουρέματος” στις καταθέσεις και οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την οικονομία! 

Σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, οι απορροφήσεις και συγχωνεύσεις γίνονταν μεταξύ μιας μεγάλης με μια μικρότερη τράπεζα. Με την παρούσα συγχώνευση, που παρόμοια δεν είχαμε δει στη χώρα μας, δύο μικρές προβληματικές τράπεζες με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων της Attica Bank να είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, θα αποτελέσουν τον πέμπτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, χάρη στην γενναία χρηματοδότηση του ΤΧΣ.

Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβλέπεται η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην νέα Τράπεζα που θα προκύψει. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

Στην παράγραφο 4.2 της συμφωνίας Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της THRIVEST HOLDING LTD, ορίζεται ότι θα επενδύσουν 675,10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 475,10 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest.

Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 4.7 θα επενδύσει και ο ΕΦΚΑ ποσό 47,9 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή του Φορέα κατά την διαδικασία κατάρτισης της σύμβασης, ενώ δεν υπάρχει υπογραφή στην Σύμβαση από τον Διοικητή του ή άλλο νόμιμο εκπρόσωπό του.

Το σημείο που για μας είναι ένα νέο σκάνδαλο, είναι η παράγραφος 4.4, στην οποία αναφέρεται ότι το ΤΧΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση μετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest, να της μεταβιβάσει και της παραδώσει 180,8 εκ. τίτλους κτήσης μετοχών χωρίς καμιά επιβάρυνση!  

Δηλαδή το ΤΧΣ θα καταβάλει 475,10 εκατ. ευρώ για μετοχές και τίτλους κτήσης μετοχών, όπου το μεγαλύτερο μέρος τους θα τις παραδώσει άνευ ανταλλάγματος, εντελώς δωρεάν!  

Προγενέστερα, το ΤΧΣ είχε καταβάλει 150,7 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 και 329 εκ. ευρώ τον  Απρίλιο του 2023 στις Αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% ως 37% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.

Αυτό που συμβαίνει με το παρόν νομοσχέδιο δεν έχει λογική εξήγηση με καμιά οικονομική θεωρεία, αφού ο βασικός μέτοχος που θα έπρεπε να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών βάση του κεφαλαίου που εισφέρει στην νέα τράπεζα, ως δια μαγείας θα παραδώσει 180,8 εκ. τίτλους κτήσης μετοχών δωρεάν, με στόχο να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας!

Η παράδοση 180,8 εκ. τίτλους κτήσης μετοχών χωρίς τίμημα θεωρούμε ότι είναι μια παράνομη πράξη ακόμα και αν κυρωθεί η εν λόγω σύμβαση από το κοινοβούλιο, διότι περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτη άνευ ανταλλάγματος.  

Η συγκεκριμένη συγχώνευση συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων. Είναι ένα σκάνδαλο που στο μέλλον θα το βρει μπροστά του το πολιτικό σύστημα, η παρούσα κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της.

Προκειμένου να περιοριστεί η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο και για να μην υπάρξει το αδίκημα της απιστίας, να οριστεί κατ’ ελάχιστον τίμημα για την μεταβίβαση των 180,8 εκ. τίτλων κτήσης μετοχών από το ΤΧΣ στην Thrivest. Δεδομένου ότι η τιμή έκδοσης στη παρούσα Σύμβαση ορίζεται στα 1,87 ευρώ ανά μετοχή, η μεταβίβαση των 180,8 εκ. τίτλων κτήσης μετοχών από το ΤΧΣ στην Thrivest, να έχει κατ’ ελάχιστο τίμημα 338,1 εκατ. ευρώ.      

Η καλύτερη λύση θα ήταν οι δύο  τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα να απορροφηθούν από τις υπάρχουσες συστημικές τράπεζες και στη συνέχεια να γίνει προσπάθεια να ρυθμιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. 

Τέλος, θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος και με ειδικό διαχειριστικό έλεγχο και να εξετάσει τους λόγους που οι δύο τράπεζες έχουν τόσο υπερβολικά μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενδεχομένως στη συνέχεια να αποδοθούν ευθύνες στις διοικήσεις τους.     

Του Ανδρέα Βορύλλα, Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΙΚΗ

Αναλυτικά η τοποθέτηση στην ολομέλεια: